YouTube SEO: vindbaar met video
YouTube is waanzinnig populair. Eind 2012 had de site meer dan 4 miljard pageviews. Per dag! Als je bedenkt dat YouTube-video’s ook nog eens opduiken in de zoekresultaten van Google, dan weet je dat je met video aan de slag moet. Tijd voor een goede basis in YouTube SEO.
Wil je een groter publiek bereiken met je video’s? Of YouTube gebruiken om je algehele vindbaarheid te vergroten? In beide gevallen helpen de tips in dit artikel je een eind op weg. Er is natuurlijk wel één voorwaarde: je moet iets te vertellen hebben. Zonder boeiende, informatieve video’s rond een afgebakend onderwerp is tijd investeren in YouTube SEO verspilde moeite.
Je YouTube-kanaal optimaliseren
We beginnen bij het begin. Je video’s upload je op je eigen kanaal. Zorg dat dit YouTube-kanaal goed ingericht is:
Kanaalnaam
Heb je een bedrijfskanaal, zorg dan dat je accountnaam een herkenbare naam is die je bedrijfsnaam of relevante zoekwoorden bevat. Stel de naam in door op je kanaal linksboven op Kanaalinstellingen te klikken. Is het een persoonlijk kanaal? Dan krijgt het standaard je eigen naam, als het account gekoppeld is aan je Google+ profiel. Mooi, zo laten, Google herkent jou zo als auteur en toont je video’s met je profielfoto ernaast. Dat levert meer zichtbaarheid en kliks op.
Beschrijving
Rechts op je kanaal staat het blok ‘Over’. Deze inhoud kun je bij Kanaalinstellingen aanpassen (of met de knop Bewerken). Gebruik de beschrijving om beknopt en in relevante woorden te vertellen waar je kanaal over gaat en wat je bezoekers kunnen verwachten.
Labels
Onder de beschrijving kun je in de Kanaal-instellingen labels opgeven. Voeg hier labels toe die jouw kanaal omschrijven (een stuk of 10 zou genoeg moeten zijn). YouTube lijkt minder goed te zijn in synoniemen dan Google’s zoekmachine, dus bedenk goed welke spelling en meervouds- of enkelvoudsvorm het meest gangbaar is.
Reacties
Mensen kunnen reacties op je kanaal plaatsen. Zorg dat deze aan staan in de Kanaalinstellingen. Meer interactie op je kanaal is beter voor je vindbaarheid!
Links
Koppel je Facebook- en Twitter-accounts aan YouTube. Ga hiervoor naar YouTube-instellingen > Verbonden accounts. Dit is een duidelijk signaal aan Google dat het hier om dezelfde auteur gaat. Helaas kun je bij Facebook alleen een persoonlijke pagina koppelen. Je bedrijfspagina kun je wel bij de gewone links toevoegen.
Klik op de knop Bewerken in het ‘Over’-blok en voeg links naar je website, Facebook-bedrijfspagina en andere social mediaprofielen toe. Het zijn no-followlinks, maar wellicht trekt het wat bezoek en het is nog een signaal dat jij de eigenaar bent.
Andere kanalen
Beheer je meerdere kanalen? Koppel in ‘Over’ je andere of andere hoog relevante YouTube-kanalen. Gebruik de korte titel boven de kanalen om een goede beschrijving te geven van de gelinkte kanalen.
Je video’s optimaliseren
Dan het belangrijkste, de video’s zelf. Google heeft de technologie om video-inhoud te analyseren, maar gebruikt die vermoedelijk nog beperkt. Maar de tekst, links en interactie rondom de video snapt Google wel. Help Google dus een handje en maak in Videobeheer helder waar elke video over gaat.
Titels
De titel van je video is net als de paginatitel op een website een van de belangrijkste SEO-elementen. Geef je video een aantrekkelijke, beschrijvende titel met de juiste zoekwoorden erin, plus je bedrijfsnaam of merknaam. De titel is naast de thumbnail vaak het eerste wat iemand van je video ziet. Zorg dus dat je in simpele taal verleidt en duidelijk maakt waar de video over gaat. Gebruik bij voorkeur een vast titelformat, zodat bezoekers je video’s herkennen als series.
Beschrijving
De beschrijving van video’s wordt nog vaak leeg gelaten. Zonde! Je hebt 1000 karakters, dus gebruik ze voor een goede tekst. Laat woorden uit de titel terugkomen in de beschrijving. Deze wordt niet volledig getoond, maar wel geïndexeerd. Plaats ook een link naar je website in het begin van de beschrijving. Zet er wel ‘http://’ voor, anders is hij niet klikbaar. Zinnen als “Dit is een video van http://www.domein.nl” zorgen dat het niet te spammy wordt.
Labels
Kies zorgvuldig labels uit voor je video. Deze zijn erg belangrijk, vooral voor de gerelateerde video’s die getoond worden. Net als bij de Kanaallabels gaat het om exacte matches: selecteer dus de juiste woorden in de juiste vervoeging of vorm. Voeg minimaal 10 heel specifieke zoekwoorden rond het onderwerp van je video toe. Zorg ook hier voor enige overlap tussen je labels, de titels en de beschrijving. Kies tot slot een relevante categorie.
Ondertitels
YouTube biedt de mogelijkheid voor ondertitels (closed caption) en transcripten. Een goed idee voor bezoekers zonder geluid of voor slechthorenden. Maar het is ook een uitkomst voor SEO! Zowel Google als YouTube indexeren de ondertiteling en transcripten. Bovendien vertalen ze deze ook nog naar andere talen. Toevoegen is vrij eenvoudig en het kan een flink verschil maken voor de rankings.
De video’s zelf
Het belangrijkste: je video’s moeten boeien. Vertel een verhaal. Zorg dat je in de eerste seconden de aandacht al pakt en houd het kort. Doe een belofte en los die in de video in. Kies bij het uploaden ook een representatief frame als thumbnail. Die afbeelding beïnvloedt of mensen de video wel of niet aanklikken. Gebruik YouTube Analytics om te kijken wat werkt en wat niet: waar – na hoeveel seconden – haken mensen af?
Afspeellijsten
Breng je video’s onder in playlists. Zo kun je series rond een onderwerp maken en verschijn je sneller bij gerelateerde video’s. Geef de afspeellijst een betekenisvolle naam (zoekwoorden) en promoot hem op je kanaal. Een afspeellijst rond een thema maakt naar Google duidelijk dat je iets te vertellen hebt over dat onderwerp.
Zorg voor interactie!
Je video’s zijn nu goed omschreven. Dat geeft je een goede basis. Maar YouTube SEO draait niet alleen om tekst. Voor goede rankings is het nu zaak engagement rond je video’s te creëren. Hier draait het uiteindelijk om: views, inkomende links, reacties, Likes, favorieten en embeds van je video op andere sites. Video’s die goed bekeken worden en waaromheen in korte tijd veel activiteit is, krijgen al gauw een boost in de rankings.
Hoe doe je dat? Zorg dat je de video breed promoot: veel views in korte tijd is belangrijk. Lok met vragen reacties uit, reageer op reacties en vraag bekenden of collega’s om de video te bekijken, te reageren en te Liken. Plaats de video op je social mediaprofielen en biedt hem aan bij andere pagina’s of blogs.
Heb je al deze stappen doorlopen? Dan zou je snel verbeteringen moeten zien in je rankings en aantallen views. Laat in de reacties weten hoe het met jouw video’s gaat! Of heb je zelf nog tips?