Afbeeldingen optimaliseren: 6 SEO-tips

SEO is voor de meeste webredacteuren simpelweg teksten schrijven. Gek genoeg krijgen afbeeldingen vaak minder aandacht. Zonde, want waar andere SEO-factoren voor rekening komen van ontwikkelaars (techniek) of marketeers (linkbuilding en social), heb je hier als redacteur zelf invloed op. Daarom geef ik je 6 tips om plaatjes op je site te optimaliseren voor zoekmachines.

De meest succesvolle content bevat vrijwel altijd goede afbeeldingen. Beeld maakt je tekst aantrekkelijker, brengt je boodschap beter over en zorgt dat je pagina vaker gedeeld wordt.

Zoekmachines houden van goede content en wegen afbeeldingen mee in hun algoritmes. Afbeeldingen optimaliseren is dus een goed idee, omdat het direct je ranking beïnvloedt. Bovendien kun je extra bezoekers trekken als je afbeeldingen goed gevonden worden in Google Afbeeldingen (al is ‘afbeeldingen-SEO’ minder lucratief sinds recente Google-updates).

1. Tekst is tekst, beeld is beeld

Misschien een open deur, maar gebruik tekst en beeld waarvoor het bedoeld is. Zoekmachines kunnen geen tekst in afbeeldingen lezen, enkel de tekst en HTML-tags eromheen. Plaats dus niet onnodig tekst in afbeeldingen, tenzij het bijvoorbeeld gaat om een infographic. Schrijf er in dat geval op z’n minst een toelichting bij. Ook knoppen en navigatie bestaan idealiter uit echte tekst.

2. Gebruik de alt-tekst

Met de alttekst (in HTML het alt-attribuut genoemd) kun je afbeeldingen een beschrijving meegeven:

<img src=”bestandsnaam.jpg” alt=”Beschrijving van de afbeelding”>

Zoekmachines (en gebruikers met een visuele beperking) lezen het alt-attribuut om te ontdekken wat het onderwerp van een afbeelding is. Bovendien is dit de linktekst als de afbeelding een link bevat. Zorg dan dat de alt-tekst beschrijft waar de bestemmingspagina over gaat. In een cms vind je het alt-attribuut terug als ‘alt-tekst’ of ‘Alternatieve tekst’. Kies een beschrijvende alt-tekst met relevante woorden. De alt-tekst van het plaatje bovenaan deze pagina is bijvoorbeeld ‘Afbeeldingen optimaliseren: 6 SEO-tips’.

3. Benut de bestandsnaam

Ook aan de bestandsnaam kan Google aflezen wat voor afbeelding het is. Tenminste, als die betekenisvol is. Gebruik niet ‘DSC01223.jpg’, maar geef het bestand een relevante naam met zoekwoorden erin, gescheiden door koppeltekens (géén underscores). De afbeelding bij dit artikel heet ‘zoekmachine-optimalisatie-afbeeldingen-seo.jpg’. Overdrijf niet en gebruik maximaal 3 of 4 woorden.

Let op: sommige CMS’en genereren zelf willekeurige bestandsnamen voor afbeeldingen. Check dus even de uiteindelijke bestandsnaam in de broncode. Laat als het moet een beheerder uitzoeken hoe je toch zoekmachinevriendelijke bestandsnamen krijgt.

4. Houd de bestanden klein

Niets irritanter dan een traag ladende pagina. Zoekmachines zijn dat met je eens. De laadtijd van een pagina telt daarom mee voor de ranking. Afbeeldingen zijn vaak de grootste bestanden op een pagina. Zo houd je ze zo klein mogelijk:

 • Maak een afbeelding precies het aantal pixels waarin hij weergegeven moet worden. Verklein dus niet een grote afbeelding door alleen de weergave aan te passen.
 • Comprimeer een afbeelding voor online gebruik. In Photoshop kan dit met de optie ‘Save for web’. Bestaande afbeeldingen kun je ook eenvoudig verkleinen met Smushit. De screenshot bovenaan deze pagina kon zo nog 20% kleiner!
 • Gebruik een geschikt formaat: .jpeg voor foto’s, .gif voor lijnafbeeldingen en logo’s, .png voor afbeeldingen met transparante achtergronden.

Als je deze tips doorvoert heb je de basis prima op orde. Wil je een stap verder gaan? Ga dan ook aan de slag met de volgende tips:

5. Afbeeldingen-sitemap

Normaal gesproken maak je op een website met het bestand sitemap.xml aan zoekmachines duidelijk welke pagina’s ze mogen indexeren. Minder bekend is dat je ook afbeeldingen met een sitemap kunt ontsluiten. Dit is handig voor afbeeldingen die je graag ziet opduiken in Google Afbeeldingen, zoals infographics. Stem met je beheerder af hoe en welke afbeeldingen hij hierin opneemt.

6. Links naar afbeeldingen

Inkomende links spelen een belangrijke rol voor de ranking van pagina’s. Dat geldt ook voor afbeeldingen. Plaatsen andere sites directe links (‘hotlinks’) naar jouw model of infographic? Niet boos worden, wees blij! Sterker nog, vraag de webmaster of hij een link naar je pagina toevoegt om jou als auteur te erkennen en je hebt een dubbele backlink. Ook een directe link naar een afbeelding op je site of social media kan dus geen kwaad.

Hoe zit het met title-tekst en captions?

Over twee elementen bestaat vaak onduidelijkheid: captions en title-tekst. Het title-attribuut is het label dat verschijnt als je met je muis over een afbeelding beweegt. Hierin kun je een uitgebreidere beschrijving meegeven. Vanuit SEO-perspectief lijkt een title-tekst niet verstandig.

Een caption-tag is een onderschrift. Captions zijn voor SEO niet van belang. Maar het onderschrift kan wel nuttig zijn: vaak trekt het beeld de aandacht en is de bezoeker voor je het weet weg. Met een goed onderschrift kun je de bezoeker alsnog interesseren voor de tekst. Gebruik je de title-tekst en caption? Zorg dan altijd dat ze uniek zijn en verschillen van de alt-tekst.

Nog meer optimaliseren? Start met paginatitels en meta-descriptions. En optimaliseer je Youtube video’s!

Tags: beeldbewerking, content, zoekmachineoptimalisatie, search, afbeeldingen, technische SEO, SEO0 reacties op dit artikel
 • Ismay zegt:

  SEO op afbeeldingen is inderdaad ook erg belangrijk, zonde dat veel mensen hier niet aan denken. Ik denk dat veel mensen deze informatie kunnen gebruiken!

 • Chris zegt:

  Handig artikel, hier heb ik zeker wat aan 🙂

 • Hans zegt:

  Waarom zou je geen underscores mogen gebruiken in je bestandsnaam. Heb je een bron voor deze stelling. Volgens mij is er namelijk niets mis mee.

 • Hans zegt:

  Waarom zou je geen underscores mogen gebruiken in je bestandsnaam. Heb je een bron voor deze stelling. Volgens mij is er namelijk niets mis mee.

  • David zegt:

   Hoi Hans. Underscores hebben van oudsher een andere betekenis in programmeertalen en zijn geen scheidingsteken zoals een streepje dat is. Google ziet daardoor de woorden met een underscore ertussen als 1 term. Het verschil tussen een underscore en een koppelingsteken is qua effect voor SEO beperkt, maar streepjes gebruiken is al jaren een best practice. Er is af en tot discussie over of dit nog altijd van toepassing is, maar tot voor kort gaf Google dit zelf ook aan. Zie bijvoorbeeld http://searchengineland.com/google-bing-handle-underscores-dashes-differently-89672 Wellicht is het sinds de Hummingbird update van Google eindelijk veranderd, maar dat is mij nog niet bekend.

 • Hulpspullen (Wim) zegt:

  Informatief én begrijpelijk artikel. Ik ga er mee aan de slag. Dank je wel voor de informatie.

 • Caroline van Wijk zegt:

  Ik hoor ook dat Chrome alt-teksten niet meer gebruikt of ziet. Klopt dat? Want ik vul het altijd braaf in. Hoe kijkt Google dan nu naar plaatjes? Of ben ik verkeerd geïnformeerd?

 • David Hulshuis zegt:

  @Caroline: De Google Chrome browser staat helemaal los van Google Zoeken. Het klopt dat de Chrome browser de alt-tekst soms niet weergeeft/weergaf als er geen afbeelding getoond werd. Dat is een bug, die als het goed is inmiddels opgelost is. Andere browsers laten de alt-tekst zien als een afbeelding niet geladen kan worden.

  De Google zoekmachine “leest” de broncode van je pagina’s en ziet daarbij de alt-tekst als een beschrijving van je afbeelding. Voor optimalisatie voor zoekmachines is de alt-tekst dus gewoon van belang.

 • Infographics Ontwerper zegt:

  David, graag voeg ik een alternatief voor Smush.it voor. Ik gebruik al een tijdje http://www.tinypng.com (ook voor jpeg) Vervolgens kan ik het uploaden naar mijn website.

 • Bram Bogerd zegt:

  Hallo . Ik ben een nieuwe website aan het bouwen waarbij ik drie websites een com, nl en .de samenvoeg tot 1 website. Op het ogenblik heeft 1 dezelfde foto in de com websites een engelse naam en alt tekst, de nl. een nederlandse en .de een duitse. Is in een nieuwe website aan te raden om 1 foto ( met engelse benaming en alt tekst ) voor de 3 talen te gebruiken of om voor elke taal een aparte foto te gebruiken waarbij de naam en alt tekst in de desbetreffende taal is.

 • David zegt:

  Hi Bram, de impact op de vindbaarheid zal vrij beperkt zijn, maar het netste zou inderdaad zijn een alt-tekst en eventueel bestandsnaam in de taal van de pagina.

 • Marike zegt:

  Interessant artikel! Is dit alles nu nog steeds zo van toepassing? Google verandert nog wel eens de ‘SEO-bevorderende elementen’…

 • Hugo Louter zegt:

  Beste Marike, bedankt voor je reactie! Google is altijd op zoek naar manieren om een gebruiker van de zoekmachine een zo relevant mogelijk resultaat te bieden. De tips van David zijn al een paar jaar oud, maar ze dragen wel bij aan het relevanter maken van afbeeldingen op een websie. Dus: jazeker, dit is nog steeds van toepassing.