Google Analytics Individual Qualification

Google Analytics Individual Qualification (GAIQ) halen: snel aan de slag

Er zijn tientallen blogs geschreven over hoe je je het beste kunt voorbereiden op het Google Analytics Individual Qualification (GAIQ) examen. Ook Google zelf geeft je alle handvatten om dit examen te halen; van een Study Guide tot YouTube-filmpjes in hun Analytics Academy. Maar waar eigenlijk alle blogs (onbedoeld) geen rekening mee houden is dat Google houdt van verandering en verbetering. De meeste blogs die je leest, ook die van mijn collega Steven uit 2013, zijn helaas achterhaald. Tijd voor een broodnodige update zodat je in één keer slaagt voor deze test.

Waarom de GAIQ?

Wat is eigenlijk de toegevoegde waarde van de GAIQ? Volgens Google zelf kan je hiermee aan potentiële klanten laten zien dat Google je als expert beschouwt. Maar natuurlijk is het fijn als je van jezelf weet dat je het maximale kan halen uit Google Analytics. Want GA is echt een enorm handige tool die je helpt je KPI’s te meten en te verbeteren. Elke leek ziet in één oogopslag het aantal bezoekers en waar zij vandaan komen. Maar met het analyseren van een AdWords campagne wordt het al aan stuk ingewikkelder. Ik ga in dit artikel niet te diep in op wat je er allemaal mee kan, lees daarvoor bijvoorbeeld het artikel van mijn collega Jorik over Analytics Dashboards. Het interpreteren van de data in Google Analytics komt niet uitgebreid aan bod. Die kennis moet je opdoen on the job.

Wat is er veranderd bij de Google Analytics Individual Qualification?

De voorbereiding is over het algemeen genomen hetzelfde gebleven. De lessen volg je nu niet meer bij Google’s Conversion University maar bij de Analytics Academy. De opzet is ook ongeveer gelijk gebleven. Het grootste verschil is bijvoorbeeld dat de test sinds eind september gratis is geworden, en daarmee laagdrempeliger. Iedereen die werkt met online content en geïnteresseerd is in analytics zou dit moeten oppakken. Het enige wat je moet doen is jezelf aanmelden bij Google Partners. De naam doet vermoeden dat je je met een bedrijf moet aanmelden, maar dat hoeft niet per se. Het gaat immers om de Google Analytics Qualified Individual certificering die je als individu moet halen. Zijn er meer collega’s die dit certificaat hebben gehaald? Mooi! Dan kan jouw bedrijf met de Google Partner Badge laten zien dat ze gekwalificeerde mensen in huis hebben.

Hoe bereid je voor op de Google Analytics IQ?                             

Vergeet alles wat je leest in oudere blogs en kijk ook vooral niet naar oude aantekeningen van anderen. Al deze goedbedoelde hulp kan je verwaarlozen omdat het hopeloos achterhaald is. Zo hoef je bijvoorbeeld tegenwoordig geen uitgebreide kennis meer te hebben van cookies. Belangrijk zijn de lessen met instructiefilmpjes waar je in een minuut of 10 uitleg krijgt over een Google Analytics onderwerp. Aan het einde van de les volgen een aantal oefenvragen, deze zijn in vergelijking met de test vrij makkelijk. Oefen ook zeker met een bestaand Google Analytics profiel, liefst eentje mét data. Heb je geen werkend profiel? Niet getreurd, want je kan ook aan de slag met een ‘sandbox’ oefenaccount.

Nog belangrijker is de Study Guide, onderschat deze sectie binnen de Academy niet! Sommige vragen uit het examen komen letterlijk terug uit deze teksten die dieper in de materie duiken. Je hebt de mogelijkheid om de Study Guide in het Nederlands weer te geven, maar ik zou je aanraden om deze toch op Engelstalig te zetten. Dit omdat het examen ook in het Engels is. Als je dit hebt doorgenomen dan ben je klaar om het final assessment te doen dat Google aanbiedt. Deze 20 vragen geven je een goed beeld van de mate waarin je de stof voldoende beheerst. Het doornemen van Google’s Helpcenter kan ook zeker geen kwaad. Als je je op deze drie dingen focust dan heb je je goed genoeg voorbereid en ben je klaar voor de echte test.

De beproeving

Voor de test heb je 90 minuten de tijd en het is de bedoeling dat je minimaal 80% van de vragen correct beantwoordt. De mogelijkheid bestaat niet meer om eerder gemaakte vragen terug te lezen, het is dus zaak dat je zeker bent van je antwoord. Het is een ‘open boek’ examen dus je mag hulpmiddelen zoals Google gebruiken. Het halen van dit certificaat wil niet zeggen dat je álles uit je hoofd weet. Maak gebruik van Google en mijn handige ‘GAIQ cheat sheet’ als je het echt niet meer weet! Deze cheat sheet bevat alle artikelen uit de Study Guide en met ctrl+f kom je een heel eind. De meeste vragen zijn letterlijk te googelen. Dit is natuurlijk wel een beetje vals spelen (en daar heb je uiteindelijk alleen jezelf mee), maar soms kan het handig zijn.

Veel succes!

Over de auteur: Jadwiga Peters

Tegenwoordig doen we alles online. Content maakt of kraakt de user experience. Niks is frustrerender dan verkeerde, incomplete of onvindbare informatie. Ik draag als contentspecialist bij Presenter graag mijn steentje bij aan het optimaliseren van webteksten. Daarnaast weet ik als DKvC- en hobbyblogger hoe belangrijk het is om treffend te schrijven voor je doelgroep.

Tags: Google, online marketing, GAIQ, Analytics Academy, Analytics, Google Analytics, webstatistieken