Beter vindbaar en zichtbaar met toegankelijke foto’s, video’s en infographics
Visual storytelling klinkt prachtig. Maar een foto zegt niet altijd meer dan 1000 woorden, en een infographic of video ook niet. Want als je visuals niet toegankelijk maakt, zijn ze lang niet altijd vindbaar en zichtbaar. Niet voor iemand met een visuele beperking, maar ook niet voor zoekmachines.
Foto’s, video’s en infographics toegankelijk maken – hoe je dat doet lees je verderop – zorgt ervoor dat (externe) zoekmachines je content beter vinden. Bovendien blijft de boodschap die je wilt overbrengen voor iedereen beschikbaar. Slechtzienden of blinden die een screenreader gebruiken, of mensen die op hun werkplek het geluid niet aan willen zetten, missen zo geen (belangrijke) informatie.
Positief effect op zoekresultaten
Google kan toegankelijke afbeeldingen interpreteren en tonen in de zoekresultaten voor afbeeldingen (image search). Vooral voor webshops is dat belangrijk, maar ook voor bijvoorbeeld een kennisinstituut dat onderzoeksresultaten verspreidt via infographics. De extra traffic die via image search naar je site komt, kan bovendien indirect bijdragen aan de vindbaarheid en page rank van je webpagina’s.
Maak afbeeldingen toegankelijk met alt-tekst
Een alt-tekst is een tekstuele beschrijving van een afbeelding. Deze plaats je met een alt-attribuut (vaak ‘alt-tag’ genoemd) in de broncode; veel CMS’en bieden deze optie standaard aan. Dit tekst-alternatief kan wél gelezen worden gelezen door (zoek)machines en hulpmiddelen zoals screenreaders.
- Brengt een afbeelding informatie/betekenis over die (inhoudelijk) iets toevoegt aan de tekst op dezelfde pagina? Zorg dan altijd voor een duidelijke alt-tekst in het alt-attribuut.
- Is de afbeelding puur decoratief? Laat het alt-attribuut dan leeg.
Een keyword opnemen in de alt-tekst draagt bovendien bij aan SEO, ofwel de organische (niet-betaalde) vindbaarheid van je content in externe zoekmachines. Ook een betekenisvolle bestandsnaam – bijvoorbeeld ‘rode-bmw.jpg’ in plaats van ‘consumentenaanbieding3-250-350px.jpg’ – helpt zoekmachines je afbeeldingen te vinden.
Collega David Hulshuis geeft in zijn blog nog een aantal SEO-tips voor afbeeldingen.
Maak infographics toegankelijk met een tekst-alternatief
Google ‘infographic’, en je leest – ironisch genoeg – vaak dat een infographic een ingewikkeld proces of grote hoeveelheden data ‘toegankelijk’ maakt. Daarmee wordt vaak ‘begrijpelijk’ bedoeld. Veel webredacteuren plaatsen infographics namelijk alleen als afbeelding. En daarmee zijn de infographics juist níet toegankelijk. De inhoud is immers niet zichtbaar voor zoekmachines en screenreaders.
Zit er te veel informatie in je infographic voor een alt-tag van circa 10-15 woorden?
Maak dan een apart tekst-alternatief voor je infographic:
- Maak een aparte webpagina met een omschrijving in tekst van alle informatie in de infographic
(Gebruik je daarbij een tabel omdat je veel data presenteert, zorg dan dat die tabel ook toegankelijk is!) - Zet onder/na je infographic een link ‘Tekstversie van infographic <titel/onderwerp infographic>’ naar de aparte webpagina met de tekstversie.
- Zet in de alt-tag van de infographic de tekst ‘Infographic over <onderwerp>. Tekstversie bereikbaar via link na afbeelding.’
Maak video’s en animaties toegankelijk met ondertiteling, audiodescriptie en/of captions
Een video of animatie is toegankelijk als alle relevante informatie in geluid en beeld voor iedereen beschikbaar is. Of je ondertiteling moet toevoegen, of ook captions en/of audio-descriptions, hangt er vanaf.
Ondertiteling toevoegen?
Soms kun je een video of animatie beschouwen als ‘decoratie’ of een ‘alternatief’ voor een tekst. Plaats je bij een tekst een video die inhoudelijk niets toevoegt, dan hoef je de video niet te ondertitelen. Maar meestal voegt de video wel degelijk iets toe; waarom zou je ‘m anders plaatsen?
Voeg in dat geval ondertiteling toe om de gesproken tekst in de video toegankelijk te maken. Ondertiteling (en captions) zijn niet alleen belangrijk voor doven en slechthorenden, maar bijvoorbeeld ook voor anderstaligen. Ondertiteling van je video draagt overigens ook bij aan de vindbaarheid van je content in zowel YouTube als externe zoekmachines.
Captions toevoegen?
Captions ken je misschien als ‘ondertitels voor doven en slechthorenden’. Je hebt vast wel eens captions zoals [spannende muziek] en [hard gelach] voorbij zien komen. Captions omschrijven geluiden die extra informatie geven ten opzichte van de gesproken tekst.
Audio-descriptie toevoegen?
In een audio-descriptie beschrijft een (extra) stem relevante informatie die in beeld wordt overgebracht. Denk aan bewegingen en acties, maar ook aan landschappen, weersomstandigheden of lichaamstaal.
Stel je voor dat iemand zegt: “Dít hier zorgt dat mijn huis 10% meer waard is dan de andere huizen in de straat.” Je mist cruciale informatie als je niet kunt zíen dat iemand wijst naar een enorm grote tuin of de oceaan op 50 meter afstand. Een ironische opmerking over ‘een prachtig uitzicht’ terwijl de bakstenen muur van de buren op 10 cm afstand van het raam staat, gaat ook verloren.
Toegankelijke videoplayer, en tekst-alternatief
Publiceer je een video, controleer dan ook of je videoplayer voldoet aan de richtlijnen van de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). Plaats daarnaast een alternatief voor als iemand de video niet via de browser kan afspelen, bijvoorbeeld een transcriptie, of downloads van zowel de video als de ondertiteling.
Meer informatie over toegankelijke video’s en animaties
In dit blog omschrijf ik de basis-principes van toegankelijke video’s en animaties, maar heb ik niet alle mogelijkheden en uitzonderingen beschreven. Wil je meer weten? Op Accessibility.nl vind je uitgebreide informatie over (en definities van) o.a. ondertiteling, audio-descripties en captions.
Tijdsinvestering minimaliseren met goede voorbereiding
Gelukkig zijn er steeds meer tools waarmee je sneller video’s ondertitelt. En vooral bij informatieve infographics en video’s kun je door een goede voorbereiding je extra tijdsinvestering beperken:
- Met een goede briefing waarin alle informatie, tekst en data voor je infographic staat, heb je al een groot deel van de bijbehorende tekst-versie klaar.
- Als je vóórdat je een video produceert kritisch nadenkt over welke (en hoe veel) informatie je overbrengt in (gesproken)tekst, (ander)geluid en beeld, kun je daar keuzes in maken.
Denk dus altijd eerst goed na over doel, inhoud en budget voor een afbeelding, infographic of video, en… neem vindbaarheid en toegankelijkheid daarin mee.
Over de auteur: Daphne Shinn
Als onlinecontentspecialist, contentmanager, online adviseur (of hoe je het maar noemen wilt) bij Presenter, help ik organisaties met strategische keuzes en het vertalen daarvan naar praktische plannen. Altijd met enthousiasme, en met doeltreffende content in de hoofdrol!