close-up invoegen nieuwe blog wordpress
close-up invoegen nieuwe blog wordpress

Met deze tips en tools creëer jij de beste blogs

Een gebrek aan inspiratie, moeite met je schrijfflow of onzeker over de effectiviteit van je blog? Na vandaag niet meer. Deze 12 tools maken het creëren van sterke content een stuk makkelijker. Een klein beetje digitale hulp en je schudt die nieuwe blogs zo uit je mouw.

Een goede voorbereiding…

Bij gebrek aan inspiratie

Wil je een blog online plaatsen, maar heb je geen idee over welk onderwerp? Neem een kijkje bij de concurrentie en ontdek goed scorende content met BuzzSumo. Vul een zoekwoord in en ontdek wat er al over het onderwerp geschreven is, wat het meest gedeeld is en wat trending is. Andersom kan ook. Duik op Quora en kijk welke vragen er online ronddwalen. Misschien wordt jouw blog wel het antwoord.

De brainstorm

Met Ideaflip werk je ideeën, onderzoeksopzetjes en brainstormsessies voor toekomstige blogs makkelijk en overzichtelijk uit. Zie het als een digitale vorm van werken met pen, papier en post-its. Een online bord zonder poespas, maar mét handige extra’s. Zo kun je je team uitnodigen om in realtime samen te werken, bestanden toevoegen, snapshots van je blog op het bord plaatsen en snel feedback geven.

Plan je blogs

Een goede planning is key. We schreven eerder al over contentplanningtool Trello. Die helpt bij het organiseren van allerlei soorten projecten, maar komt ook goed van pas bij het onderhouden van je blog. Wat moet er wanneer gedaan worden, wie heeft welke taak, waar wordt aan gewerkt, wat is af; alles staat bij elkaar op één bord. Voeg opties als checklists, styleguides en reminders voor deadlines toe en je hebt een fijne basis om op terug te vallen.

Het echte schrijfwerk

Kom in de flow

Meerdere keren teruggaan naar dezelfde alinea of een kwartier besteden aan het perfectioneren van een zin. Eindredactie uitvoeren terwijl je nog aan het schrijven bent, is niet bevorderend voor je flow of creativiteit. De tool voor iedereen die zich hier schuldig aan maakt: Ilys. Het verplicht je om je tekst in één keer te schrijven. Alleen het laatste woord is zichtbaar en redigeren kan pas als je het vooraf opgegeven aantal woorden geschreven hebt.

Laptop met foto van lampje op het beeldscherm

Pakkende blogtitel

De blog is geschreven, nu die pakkende titel nog. Bij gebrek aan inspiratie helpt de Blog Title Generator van Impact je op weg. De generator spuwt titels uit die je zelf aanvult. Zijn het de beste ooit? Nee, maar ik gebruik het vooral om de creativiteit op gang te brengen. SEOpressor heeft een vergelijkbare tool. Beide zijn overigens ook goed te gebruiken om ideeën op te doen voor nieuwe blogs.

Ook de Headline Analyzer van CoSchedule is het proberen waard. Zeker als je Engelstalige blogs schrijft. De tool analyseert je titel en geeft een score op basis van woordgebruik en lengte. Coschedule geeft tips ter verbetering, legt uit waar een goede titel uit bestaat en vertelt je wat de click through rate vergroot.

Check je leesniveau

Afhankelijk van de doelgroep van je blog kan het lonen om te controleren of je tekst het juiste leesniveau heeft. Je schrijft je content natuurlijk met het doel een boodschap over te brengen. Dat lukt niet als het moeilijk leesbaar is. De Leesniveau Tool van Accessibility geeft een indicatie van het tekstniveau en kan zo helpen bij het schrijven van een effectieve blog.

De puntjes op de i

Gratis en rechtenvrij beeld

Goede afbeeldingen zijn net zo belangrijk als een sterke tekst. Voor gratis rechtenvrij beeld ben je bij het bekende en populaire Pixabay aan het juiste adres. De database is groot en bestaat uit een goede kwaliteit foto’s en illustraties. Nadeel is dat je niet de enige bent die ze gebruikt. Een website met even mooi rechtenvrij beeld is Kaboompics. Minder keus, maar wel iets exclusiever.

Verhelderende infographics

Wil je je informatie of cijfers overzichtelijk presenteren in je blog? Met Piktochart maak je zonder al te veel moeite de mooiste infographics. Je kunt ze helemaal zelf maken of kiezen uit een van de honderden templates. Zeker als je nog niet thuis bent in het maken van infographics is die laatste optie een uitkomst. Ook handig bij tijdgebrek!

Bron afbeelding en header: pixabay.com

Over de auteur: Maj de Bruijn

Mijn liefde voor schrijven en het creëren van andersoortig online content is groot. Heel groot. Of het nu om een website, app of social media gaat, ik breek graag mijn creatieve brein om met frisse content te komen die inspireert en verleidt. Nieuwsgierig als ik ben duik ik met veel plezier in de eindeloze mogelijkheden van de online wereld, bijt ik mij vast in nieuwe onderwerpen en verdiep ik me maar al te graag in de vraag: hoe vorm ik een community?

Tags: content, schrijven voor internet, tools, blogs, blogtips