Hoe past video in jouw social media mix?
De hegemonie van YouTube in social video is voorbij nu andere social media-kanalen steeds meer video’s verwerken. Waar de nadruk eerst lag op het tonen en vindbaar maken van je video’s online, ligt de nadruk in recente ontwikkelingen meer op interactie, samenwerking en livestreamen. Welke social video-dienst is momenteel een hype en welke zou je in willen zetten?
Facebook maakt een inhaalrace
Sinds Facebook zijn video’s automatisch af laat spelen als je door de timeline scrollt, is het platform populair geworden bij bedrijfspagina’s en gebruikers voor het plaatsen van video. Facebook EdgeRank regelt daarnaast dat ongeveer 30% van alle posts die je ziet een video is. Die voorkeurspositie motiveert veel bedrijven om meer video’s te uploaden. Door een filmpje bij Facebook te uploaden stijgt de kans dat mensen je video echt gaan bekijken en zoals in onderstaande grafiek te zien is: interactie met Facebook-video’s is flink gestegen ten koste van op Facebook geplaatste YouTube-video’s.
Video van hoge kwaliteit
Hoge kwaliteit video zien we voornamelijk op YouTube en Vimeo. Deze social media-kanalen zijn er groot mee geworden. YouTube heeft veruit de meest uitgebreide instellingen in haar aanbod: van ondertiteling tot verschillende kwaliteitsformaten en links in de video zelf. Facebook is hier aan een inhaalslag begonnen door bijvoorbeeld ook het embedden van video’s in je website mogelijk te maken. Bovendien levert de autoplay-functie in de timeline een hoop meer interactie op. Vimeo blijft een niche voor mensen die graag gestileerde video’s van hoge kwaliteit zien; daar vind je vooral veel spectaculaire GoPro-video’s. Bij bedrijven zijn Facebook en YouTube momenteel de favorieten.
Micro-video
Instagram, Vine, Twitter
Micro-video zien we op sociale netwerken als Instagram (eigendom van Facebook) en Vine (eigendom van Twitter) in de vorm van korte video’s die meer weg hebben van een bewegende afbeelding dan een echte video. Het zijn korte video’s die meestal met een telefoon gemaakt zijn en hierdoor over het algemeen weinig productiekosten met zich meebrengen. Ook Twitter heeft sinds begin dit jaar de mogelijkheid om vanuit de app een video te schieten, bewerken en plaatsen. Het gebruik van micro-video is explosief gestegen op deze relatief nieuwe netwerken. Vanwege het mobiele karakter is er ook geen ruimte voor een lange (trage) video. Hier is de trendfase voorbij en is het tijd deze netwerken serieus te overwegen in je social media video-inzet.
Streaming video
Youtube, Twitch, Meerkat, Periscope
Streaming video bestaat al langer, maar heeft met de populariteit van een aantal nieuwe diensten een nieuwe boost gekregen. Ustream bood al jaren een makkelijke manier om live video te streamen en ook YouTube heeft de mogelijkheid om een live-uitzending op te zetten.
Twitch is vooral populair bij gamers die graag hun avonturen live uitzenden, waarbij kijkers commentaar leveren en donaties verzenden aan de streamer. Duizenden gamers bekijken zo hoe iemand een moeilijk spel weet te verslaan. In deze niche is Twitch een heel populair netwerk dat naast de website en mobiele apps ook applicaties heeft op de PC, Xbox en Playstation.
Live video streamen naar Twitter is met de recente hype rondom Meerkat en Periscope erg actueel. Beide apps maken het gemakkelijk om met je iPhone een video te streamen. De link naar je stream verschijnt automatisch op Twitter en via de app kan je meekijken en commentaar geven. Met de aankoop van Periscope door Twitter verwacht ik dat deze app de strijd zal winnen.
Mocht je een evenement hebben, dan is streaming video via YouTube een mooie toevoeging. Gezien het beperkt aantal gebruikers en de specifieke doelgroep zie ik voor de meeste bedrijven in Meerkat, Periscope of Twitch niet snel een toegevoegde waarde.
Samenwerken met video
Het is de volgende stap in social video met de Facebook app Riff. Hoe tof is het als je filmpjes van een evenement of avondje uit vanuit meerdere bronnen (je vrienden) makkelijk samen kan voegen. Live co-creatie met vrienden, iedereen voegt een nieuw hoofdstuk toe met een eigen video en samen vertel je het verhaal.
Waar we al video replies kenden – iemand die op een video ‘antwoord’ met zijn eigen video – is directe co-creatie echt de laatste nieuwe vinding. Momenteel is de app echt gericht op consumenten en is er geen rol beschikbaar voor een bedrijfsaccount. De app is een weekje oud en heeft dus de tijd nog niet gehad om het tot hype te schoppen of een zakelijke variant te krijgen. Wellicht komt dat nog, we houden het in de gaten.
Hoe past video in jouw social media mix?
Hoe en waar je video gebruikt en in welke vorm is een overweging die na bovenstaande ontwikkelingen opnieuw gemaakt kan worden. Welke vormen en netwerken passen bij je doelstellingen, hoeveel tijd zal het je kosten om er een succes van te maken en welk resultaat verwacht je er te halen? Welke eisen stel je aan een video, is een enthousiaste niet-gescripte livestream goed genoeg of wens je altijd een strakke productie met script, in de huisstijl nabewerkt? Food for thought!
Over de auteur: Pieter Vlamings
Online communicatie is constant in verandering en bij Presenter komen we veel verschillende klanten tegen die we met actuele kennis steeds in een nieuwe situatie van dienst kunnen zijn. Mijn specialisme is online marketing en Inbound Marketing welke ik inzet als Senior Online Adviseur.