Podcast Contentspecialisten aflevering 1: Marianne Resoort over toegankelijkheid en webredactie

Dit is de eerste aflevering van de podcast Contentspecialisten. Het leek mij leuk om wekelijks of tweewekelijks een goed gesprek te hebben met iemand die werkt als contentspecialist. Zo gezegd, zo gedaan. Ik ben begonnen met het interviewen van een aantal contentspecialisten en contentstrategen. In de eerste aflevering spreek ik met Marianne Resoort over haar werk als tekstredacteur en eindredacteur.

Marianne deed heel veel schrijf- en redactiewerk maar houdt zich nu meer bezig met het begeleiden van redacteuren en het coördineren van de contentproductie. Ook toegankelijkheid is een thema wat haar interesseert.

Beluister mijn gesprek met Marianne Resoort

Enthousiaste stakeholders moet je koesteren

Als contentspecialist is het heel prettig om te kunnen werken met enthousiaste stakeholders in de organisatie, maar wat kun je doen om dat enthousiasme in goede banen te leiden? Soms is de mindset nog behoorlijk ‘offline’ en moet er nog een flinke slag geslagen worden om te zorgen dat de boodschap overkomt bij de beoogde doelgroep. Hoe gaat Marianne hiermee om?

“Initiatief is fijn, dus ik moedig mensen altijd aan om met hun ideeën en teksten te komen. De betrokkenheid en inhoudelijke kennis van stakeholders is heel waardevol. Een individu kun je vaak wel wat tips en trucs geven, zodat de kwaliteit een volgende keer beter is. Voor grote groepen probeer ik een workshop te organiseren, bijvoorbeeld voor schrijven op B1-niveau”

Toegankelijkheid

Toegankelijkheid is een belangrijk thema voor veel webredacties. Marianne houdt zich hier ook mee bezig. Ze traint vakgenoten in het maken van toegankelijke content. Wat is toegankelijke content?

“Toegankelijke content is content die voor iedereen bruikbaar en waarneembaar is. Iedereen moet ermee om kunnen gaan, ongeacht welke tijdelijke of permanente beperkingen gebruikers hebben”

Meer weten over toegankelijkheid

Meer over HTML-tags die je website beter toegankelijk maken

Meer over de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) die gelden voor overheids- en semi-overheidsinstanties

Digitoegankelijk: de website van de Rijksoverheid over toegankelijkheid

Abonneer je op deze podcast

Wil je geen aflevering van ‘Contentspecialisten’ missen? Abonneer je via iTunes, Spotify of Stitcher:

Abonneer je via iTunes   Abonneer je via Spotify   Abonneer je via Stitcher

 

Over de auteur: Hugo Louter

Als online adviseur bij Presenter (2012-2019) hielp Hugo organisaties die behoefte hebben aan een website die hen dichterbij hun doelstellingen brengt. Gebruiksvriendelijkheid, toegankelijkheid en leesbaarheid staan voor hem bovenaan. Hugo doet analyses, geeft advies en werkt mee als contentmanager of inbound marketeer. Als trainer hielp hij al honderden vakgenoten zich te verbeteren in contentstrategie, zoekmachineoptimalisatie en schrijven voor het web. Sinds 2019 is hij zelfstandige als 2meter1 Analytics.

Tags: toegankelijkheid, accessibility, wcag, contentprocessen