Google Analytics grafiek

Google Analytics Individual Qualification: update 2017

Hoe haal je de Google Analytics Individual Qualification in 2017? Hoe is het om het examen te maken? Vrijdag 16 juni was het zover. Het examen. Mocht de vlag naar buiten?

Wat is er (nu weer) veranderd bij de Google Analytics Individual Qualification?

Mijn collega’s Steven en Jadwiga schreven in 2013 en 2014 voor het laatst blogs over de GAIQ. Dit is er in de tussentijd veranderd:

 • de voorbereidende cursussen zijn continu doorontwikkeld
 • Google heeft veel aandacht besteed aan interactie. Je kunt dus nog meer oefenen met een oefenaccount
 • de vragen van het examen lijken gek genoeg weinig te zijn veranderd.

Waarom de GAIQ?

Wat is er zo belangrijk aan de Google Analytics Individual Qualification (GAIQ)? Google Analytics verzamelt data over bezoekersgedrag. Door de data te analyseren kun je erachter komen hoe goed je website presteert. Ook kun je meten hoeveel effect eventuele Google AdWordscampagnes hebben.

Kunst

Zo gezegd zo gedaan. Of toch niet? Google Analytics verzamelt enorm veel gegevens. Die gegevens op zich vertellen weinig. De kunst is om de verzamelde data op zo’n manier te presenteren dat ze een verhaal vertellen. Goed gepresenteerde data kunnen de doorslaggevende factor zijn in je betoog.

De voorbereiding

Google maakt het je makkelijk:

 • maak een Google Partner-account aan en krijg toegang tot de Google Analytics Academy.
 • Je kunt nu gratis beginnen met verschillende cursussen.
 • Begin met Google Analytics voor beginners. Dit is een instapcursus en helpt je om een idee te krijgen van wat je allemaal kunt doen met Google Analytics.
 • Wanneer je de beginnerscursus hebt afgerond krijg je een certificaat en kun je door naar Google Analytics voor gevorderden. Deze cursus gaat meer specifiek op de verschillende manieren van het analyseren en interpreteren van je verzamelde data.
 • Heb je ook deze cursus afgerond? Dan is het tijd voor je examen.

Hulpmiddelen

Er zijn talloze hulpmiddelen om het examen te halen, bijvoorbeeld ons GAIQ cheatsheet. Je kunt zelfs betalen om een gegarandeerde “pass” te krijgen. Maar net als met SPSS (statistiek software) tijdens je studie, is puur het reproduceren van de informatie niet genoeg om Google Analytics te begrijpen.

Het examen

Bekijk een paar minuten van dit filmpje een om indruk te krijgen van de test, met commentaar:

Zelf heb ik het examen in 75 minuten gemaakt. Ik merkte dat ik op sommige punten nog even terug moest bladeren door mijn aantekeningen. Dat kost tijd. Gelukkig krijg je die ook.

Openboektoets

Het examen bestaat uit 70 vragen, waar je 90 minuten de tijd voor krijgt om ze te beantwoorden. De GAIQ is een openboektoets. Dat betekent niet dat het een makkelijke toets is:

 • weet wáár je moet zoeken.
 • Je hebt nog geen anderhalve minuut de tijd per vraag. Niet genoeg om alles na te zoeken.
 • De meerkeuzevragen lijken soms zo op elkaar dat je terug moet kunnen vallen op je ervaring. Maak dus aantekeningen bij het bekijken van de filmpjes.

Geslaagd?

Heb je het examen gehaald? Juich dan niet te vroeg. Google blijft het lesprogramma aanpassen. Daarom is je certificaat maar 18 maanden geldig. Het is mooi als je de informatie kunt navertellen. Je hebt er meer aan als je er mee oefent. En blijft oefenen. Het liefst met echte data. Google Analytics is als een mooie gitaar. Het vertelt pas een verhaal als je weet hoe je hem moet gebruiken.

 

Google ANalytics Individual Qualification Ruben Beijl

Aan de bak!

Wat houdt je tegen? Als ik het kan, kun jij het ook! Investeer die paar uur en je kunt ook aan anderen aantonen dat je in ieder geval weet hoe Google Analytics werkt.

Beeld: Ttcdn.Co

Over de auteur: Ruben Beijl

Ik ben Ruben, 26 jaar oud en afgestudeerd theoloog. Nu vraag je je misschien af: een theoloog als online communicatie specialist? Klopt dat? De link is zo gek nog niet. Ik ben geïnteresseerd in de verhalen achter mensen en bedrijven en hun diepere drijfveren. Hoe mooi is het dan om te kunnen helpen in het overbrengen van die drijfveren op een plek waar alles en iedereen gelinkt is: online. Ik zal altijd een stap verder doorvragen om erachter te komen wat iemand daadwerkelijk nodig heeft. Want online wordt steeds interactiever en veeleisender en daar word ik enthousiast van!

Tags: GAIQ, Google Analytics Individual Qualification, Google Partners