Comedians, contentmarketeers en post-its: let’s get agile!

Een contentmarketeer en een comedian. Het klinkt als het begin van een hele flauwe mop. Maar contentmarketing en komedie hebben meer gemeen dan je denkt. Beiden moeten constant keihard werken om de aandacht van hun publiek te winnen en vast te houden. Daarnaast is hun manier van werken hetzelfde: agile. Contentmarketeers kunnen daarom best wat van comedians leren.

Ongeveer tien jaar geleden trad ik een paar keer op tijdens het open podium van comedyclub Toomler. Wat me toen bezielde weet ik niet. Leerzaam was het wel. De eerste keer had ik minutieus voorbereid. Een brainstorm om op goede ideeën voor grappen te komen. De beste grappen uit de brainstorm schreef ik vervolgens op om ze voor de spiegel te oefenen. Zo wist ik precies hoeveel grappen ik in tien minuten kon vertellen. Een paar keer oefenen en ik was klaar om staande ovaties in ontvangst te nemen. Tenminste, dat dacht ik.

De première: bijna niemand lacht

Toen ik eenmaal op het podium stond, begon ik braaf mijn van tevoren bedachte grappen te vertellen. Er was alleen een probleem: niemand begreep ze. Niemand moest lachen. De kleine zaal in de kelder onder het Amsterdamse Hilton Hotel was tien minuten lang gevuld met glazige oogballen en lachspieren in opperste staat van ontspanning. In deze tien minuten had ik voor mijn gevoel van Den Haag naar Utrecht kunnen lopen, zo lang voelde het.

De dramatische wending

Een maand later probeerde ik het nog een keer. Nu met nieuw, nog beter materiaal. Tenminste, dat dacht ik. Als de mensen in de zaal nu niet de tranen uit hun ogen zouden lachen, wist ik het ook niet meer. Maar minuut een tot en met vijf: weer glazige ogen. De ene na de andere grap viel dood als bier in een vuil glas. Het roer moest om.

Wees geloofwaardig

Ik besloot al het voorgebakken materiaal overboord te gooien en begon te spelen met wat er in de zaal gebeurde en vertelde over mezelf. De eerste schuchtere lachjes kwamen uit de zaal. Door over mezelf te vertellen werd mijn verhaal authentieker en geloofwaardiger. Naarmate ik het publiek beter leerde kennen, wist ik steeds beter welke grap ik wanneer moest vertellen. Aan het einde van mijn tien minuten kreeg ik toch zeker driekwart van de niet geheel gevulde zaal aan het lachen. Ik was dit keer niet doodgegaan op het podium. Niet volledig tenminste.

Contentmarketeers en comedians werken agile

Hoewel ik op dat moment zeker wist dat een carrière als comedian niet aan mij besteed was, had ik in de twee keer tien minuten achter de microfoon wel een paar belangrijke lessen geleerd. Ten eerste: een goede tien minuten comedy schud je niet zo even uit je mouw. En ten tweede: om je verhaal te verbeteren, zijn de missers onmisbaar. Comedy waar mensen om moeten lachen, daar moet je aan schaven. Net zo lang tot het goed is en je je publiek laat lachen en zwijgen wanneer jij dat wilt.

Wat dat betreft hebben comedy en contentmarketing veel gemeen. Beiden werken ze agile; stap voor stap bouwen ze zo aan de ideale content. Deze drie dingen hebben comedians en contentmarketeers gemeen:

1. Maak content op basis van doelgroepkennis

Je gebruikt de kennis die je van je publiek hebt om content te maken waarvan je denkt dat deze aansluit op de wensen en behoeften van je doelgroep. En je zorgt ervoor dat je content geloofwaardig is en bij je past. Deze content is in eerste instantie niet perfect, maar dat geeft niet. Dit is de minimum viable content waar je je contentmarketing-campagne mee kunt beginnen.

2. De try-outs

Je ruwe materiaal is klaar, tijd voor de try-outs. Hier kun je kijken of je idee van wat je doelgroep interessant vindt, klopt. Je komt er nu achter welke content werkt en welke niet. Zet niet full-blown direct al je distributiekanalen in, maar hou het bewust even klein. Zorg er wel voor dat je genoeg publiek hebt om betrouwbare cijfers over de performance van je content te kunnen verzamelen. Dit is je minimum viable audience. Gebruik deze periode om aan je materiaal te schaven, net zo lang tot het goed genoeg is om aan een groter publiek te tonen.

3. Klaar voor de bühne

Met de kennis van de try-outs in de zak heb je je content vervolmaakt. Tijd om deze zo efficiënt en effectief mogelijk te verspreiden binnen je doelgroepen. Zet niet alleen je owned kanalen optimaal in, maar gebruik ook earned en paid kanalen. En vergeet niet: ook je distributie is agile. Dit betekent dat de distributie van je content net zo veel tijd en energie behoeft als de productie ervan. Net zoals je altijd aan je content moet blijven schaven, geldt dit ook voor de verspreiding van je content.

Over de auteur: Sjors Bos

Goede content is relevante content.