YouTube-video op mobiel

Online video: de belangrijkste voordelen en nadelen

Online video: je kan er als organisatie eigenlijk niet meer omheen. Eerder schreven we op deze plaats al over vijf redenen om je in online video te verdiepen. Ben je dit van plan? Dan is het goed om ook de voordelen en nadelen te kennen.

Want waarom zou je als organisatie starten met online video? Wat heb je er eigenlijk aan? En moet je de stap wagen omdat je anders achterblijft? Of kan je het nog even zonder video’s in je online communicatie stellen? In dit blog sommen wij de belangrijkste voor- en nadelen voor je op.

Vijf nadelen van online video

Laten we maar gelijk beginnen met de nadelen van online video, want die zijn er natuurlijk ook. Hieronder vijf redenen waarom je misschien niet meteen moet beginnen met het maken van online video’s:

  1. Online video maken kost tijd en geld
    Hoe je het ook wendt of keert: video’s produceren kost meer tijd en geld dan het schrijven van een blog. Wat komt er om de hoek kijken? Nou, het schrijven van een script bijvoorbeeld, het opnemen van de video en het monteren ervan. Vaak doe je dit allemaal ook niet in je eentje. Dus het is heel wat anders dan je laptop openklappen, een blog tikken en online plaatsen.
  2. Online video is niet voor alle doelgroepen even geschikt
    Online video kijken neemt toe. Uit onderzoek van Sanoma-SBS bleek een paar jaar geleden al dat 2/3e van de Nederlanders regelmatig online video kijkt. Maar hoewel de doelgroep voor online video breder is dan je denkt: online video kijken blijft veel populairder onder jongeren dan onder ouderen. In 2014 keek 86 procent van de 14-34-jarigen online video’s, tegenover de helft van de 55-plussers (bron: Marketingfacts). En die trend zet door. Dus probeer je een oudere doelgroep te bereiken? Dan is online video misschien niet het meest geschikte contenttype.
  3. Online video kijken is voor bezoekers een tijdrovend klusje
    Een video scan je niet zomaar even op relevante informatie. Je bent zo een paar minuten verder om te zien of de inhoud van de video voor jou van toepassing is. Terwijl je een tekst binnen een paar seconden checkt op relevantie. Video zegt dus veel, maar het selectief bekijken ervan is lastig en kan een tijdrovend klusje zijn.
  4. Online video’s zijn minder toegankelijk
    Online video bereikt vaak meer mensen dan een geschreven tekst, maar daarbij sluit je ook personen uit. Als de video niet goed afspeelt op het apparaat van de kijker bijvoorbeeld of de internetsnelheid te wensen overlaat. Online video kan dus ook voor frustratie zorgen bij de gebruiker.
  5. Online video’s zijn lastiger aan te passen
    Staat er een foutje op je website of moet bepaalde informatie na verloop van tijd aangepast worden? In teksten is dat meestal niet zo’n probleem. In video’s is het vaak wat lastiger, waardoor je het risico loopt dat je online video’s sneller gedateerd worden.

Zeven voordelen van online video

De verwachting is dat in 2019 80 procent van het internetverkeer uit online video bestaat. Dan kan jouw organisatie toch niet achterblijven? Wil je toch meer voordelen om met online video aan de slag te gaan? Dan hebben we er hieronder nog zeven voor je op een rijtje gezet:

  1. Consumenten kijken graag naar online video’s
    Consumenten kijken vier keer liever naar een video over een product dan dat ze er iets over lezen, blijkt uit onderzoek van Animoto. Ook zou bijna 50 procent van de consumenten eerder een nieuwsbrief lezen met links naar video’s dan een nieuwsbrief waar deze ontbreken. Kortom: jouw consument of bezoeker kijkt misschien/waarschijnlijk graag naar video’s.
  2. Videocontent blijft beter hangen
    Niet alleen kijkt de consument liever naar een online video, de inhoud blijft ook langer hangen. Bijna 60 procent van de kijkers weet drie dagen na het kijken van een online video nog waar de video over ging, tegenover 10 procent als het gaat om een tekst die ze gelezen hebben.
  3. Google en Facebook houden van online video’s
    Online giganten als Google (eigenaar van YouTube) en Facebook houden van online video’s. Facebook geeft video’s voorrang in zoekresultaten. Google geeft YouTube-video’s vaak voorrang in zoekresultaten. Online video’s kunnen je dus helpen om ook in deze populaire zoekmachines goed gevonden te worden. En dat kan weer leiden tot meer traffic afkomstig van deze bronnen.
  4. Beeld zegt meer dan duizend woorden
    Emotie breng je beter over met beeld dan met tekst. Grote kans dus dat jouw video de bezoeker of klant meer raakt dan een tekst. Daarnaast kun je ingewikkelde diensten beter uitleggen als je ze visueel maakt, en scoor je lekker op gebruiksvriendelijkheid.
  5. Online video’s zijn zeer geschikt voor mobiel
    Wist je dat ongeveer 40 procent van al het online bezoek in Nederland via mobiel komt? En dat dit percentage ook blijft stijgen? Een gevolg hiervan is vaak dat websites druk bezig zijn met het ‘mobile friendly’ maken van hun pagina’s door teksten steeds verder in te korten. Een online video is dan een prima alternatief, want video’s kijken op een mobiel apparaat is erg makkelijk.
  6. Online video brengt meer leven in de brouwerij
    Online video geeft je website ook nog eens een fijne boost als het gaat om interactie. Een video inspireert en motiveert vaak beter dan tekst. Ook is het een mooie afwisseling en toevoeging naast alle geschreven content op je website. Je zorgt als het ware voor meer leven in de brouwerij.
  7. Online video’s bieden meer mogelijkheden op advertentiegebied
    En tot slot, niet geheel onbelangrijk: online video biedt ook meer mogelijkheden op het gebied van adverteren. Heb je een YouTube-kanaal met eigen video’s? Dan kan je door hier advertenties op toe te staan ook nog wat advertentie-inkomsten genereren.

Zijn we iets vergeten? Ken jij nog meer nadelen of voordelen van online video? Laat het ons weten in de reacties!

Zelf aan de slag met online video?

Ben je overtuigd door alle voordelen en wil je met jouw organisatie graag aan de slag met online video, maar heb je nog geen idee waar je moet beginnen? Dan gaan wij je daarbij helpen! De komende maanden blijven we schrijven over online video, en hoe je als organisatie daarin succesvol wordt. Van strategie tot praktische uitvoering.
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis geen blog in deze serie!

Kan je niet wachten? Neem dan direct contact met ons op om te kijken hoe wij je kunnen helpen.

Tags: video, online video



0 reacties op dit artikel
  • Adrie van Vijverberg zegt:

    Als het een paar minuten duurt om in te schatten of een filmpje interessant voor je is, is het filmpje dan niet gewoon te lang?