Contentmarketing is eigenlijk best simpel

Contentmarketing is eigenlijk best simpel. We moeten als contentmarketeers alleen stoppen met het maken van slechte content en minder en betere content maken. Tijd en een goed doordacht plan doen vervolgens de rest. Dat was de belangrijkste conclusie van Content Marketing Fast Forward op dinsdag 17 mei in Amsterdam. Presenter was partner van het evenement.

Bouw een publiek met content en verdien daar geld aan

Contentmarketing is volgens Joe Pulizzi, oprichter van het Contentmarketing Institute, geen rocketscience. Je zoekt een niche waar je organisatie autoriteit in heeft. Vervolgens maak je content over het onderwerp dat binnen de sweetspot van jouw autoriteit en de behoeftes van jouw doelgroep ligt. Vervolgens is het van belang dat je het antwoord op deze drie vragen helder hebt, en deze bij elk stuk content dat je publiceert kunt beantwoorden:

  1. Wie is je publiek?
  2. Wat heb je ze te bieden?
  3. Wat levert het hen op?

Pas wanneer je deze vragen voor alle content kunt beantwoorden, weet je zeker dat deze waardevol is voor je publiek en dat deze bijdraagt aan je organisatiedoelstellingen.

Het duurt even voor het effect zichtbaar is

Volgens Pulizzi kun je je in het begin het beste op een contentkanaal richten en daar in uitblinken. Ook in contentmarketing is focus de sleutel tot succes. Gemiddeld duurt het 12 tot 18 maanden voor het effect van contentmarketing zichtbaar is. Te vroeg stoppen met contentmarketing, is dan ook het domste wat je volgens hem kunt doen. Zo mis je de kans om je contentmarketingzaadjes te oogsten.

Maak minder shitty content

Negentig procent van alle marketeers is van plan om meer geld uit te geven aan content dit jaar. Een verstandige keuze, vindt Doug Kessler. Maar dan moeten we wel stoppen met de productie van shitty content – of crap zoals hij het noemt. Want crap is de grootste bedreiging voor contentmarketing. Als we niet oppassen verdrinken we in onze eigen stront. En dat is best raar, want hoe kunnen zoveel goede mensen zoveel slechte content maken? Dat is doodzonde. De oplossing is volgens Kessler eenvoudig: maak geen rotzooi en neem met minder dan ‘awesome content’ geen genoegen.

Promoot je parels

Moeten we dan minder content maken? Niet per se. In het ideale geval maak je veel awesome content. Maar als je dan toch moet kiezen, kies dan voor kwaliteit. Je kunt beter je energie steken in de promotie van je goede content dan in de productie van middelmatige content.

Contentmarketing is geen Ivo Niehe

Zorg er dus voor dat je contentmarketing geen Ivo Niehe is. Praat niet over hoe geweldig je zelf bent via zoveel mogelijk kanalen in zoveel mogelijk talen, maar wees Ivo Niche. Kies je doelgroep met zorg en probeer ze met kwaliteitscontent zo goed mogelijk van dienst te zijn. En dat betekent keuzes maken. Kies een doelgroep en empower ze met de beste content die je maar maken kunt. Het klinkt eigenlijk best simpel, maar eenvoud da’s nog knap lastig.

 

Over de auteur: Sjors Bos

Goede content is relevante content.

Tags: Doug Kessler, Leonardo Davinci, Ivo Niehe, Joe Pulizzi