Header afbeelding toont veel verschillende video schermen

5 redenen om je in online video te verdiepen

Misschien plaats je al regelmatig video’s online of misschien ben je van plan dit (vaker) te gaan doen. In beide gevallen is het handig om je in wat achtergronden en toepassingen van  online video te verdiepen die voor iedereen binnen handbereik liggen.

1. Video groeit steeds sneller

We hebben het afgelopen jaar een flinke groei gezien in gebruik en de mogelijkheden van online video. Het gebruik van Uitzending Gemist of Netflix nam een flinke vlucht. Dat geldt ook voor videoconsumptie via andere apps waar je als bedrijf je video kan tonen.  Volgens de grootste netwerkkenner Cisco maakt video in 2020 meer dan 84% van het internetverkeer uit.

2. De doelgroep is breder dan je denkt

De groei komt al lang niet meer alleen van de millenials die druk zijn met hun smartphone, de onderzoeken laten steeds vaker zien dat er een oudere en bredere doelgroep is voor online video.  Vergelijken we de cijfers van YouTube van 2015 met 2016 dan zien we het volgende plaatje:

Infographic online video steeds bredere doelgroep

Ik mis helaas de meest actuele (2016) Nederlandse statistieken over online video gebruik maar hou er rekening mee dat een steeds gevarieerdere doelgroep meer tijd besteedt aan online video. Op een van de beschikbare kanalen kunnen ze ook jouw video tegenkomen.

3. De keuze is reuze

virtual reailty videoEr zijn steeds meer verschillende vormen van video. De vraag is welke vorm van video het beste past bij je doelgroep. Een virtual reality video is bijvoorbeeld waanzinnig mooi, maar slechts 10% van de Nederlanders heeft de mogelijkheid om dit te bekijken. Het is wél gemakkelijker geworden om een 360 graden video te uploaden en deze kan op websites, apps en social media kanalen zonder aparte software bekeken worden. Dat is dan misschien een betere optie voor jouw doelgroep.

Ook live video streamen was nog nooit zo makkelijk, een smartphone en een app zijn voldoende om live verslag te doen van een evenement op Facebook, Instagram of Twitter. Bedenk wel van te voren wat je ermee wilt bereiken en plan vooruit; geef genoeg mensen de kans om er klaar voor te zitten of het in hun social media feeds aangekondigd te zien. Anders heb je misschien wel een mooi live video verslag maar geen publiek.

4. Online video sluit direct aan op social media

De meest gewaardeerde content op social media is video en de meest geïnstalleerde apps in Nederland zijn social media apps waar je een (live) video kunt plaatsen; Facebook, YouTube, Instagram, Twitter. Verspreiding van je video content onder een grote doelgroep is met gemak te realiseren dankzij social media.

5. Oscarnominaties zijn niet nodig

Je hoeft geen Paul Verhoeven te zijn of te richten op een Oscarnominatie om met video aan de slag te gaan. Vergeet de trage bedrijfsvideo met een kabbelende jazz-soundtrack: mensen kijken inmiddels naar video’s op Snapchat en Instagram, vloggers die amper een edit maken in hun video’s en live uitzendingen die met een mobiele telefoon worden opgenomen. Actualiteit en originaliteit zijn tegenwoordig belangrijker dan 10.000 euro besteden aan een gelikte bedrijfsvideo. Zoek uit voor welk onderwerp jij lean en mean een video kunt maken die je doelgroep snel helpt of van informatie voorziet.

Wil je in 2017 écht serieus aan de slag met online video?

Genoeg redenen om je (nog meer) in online video te verdiepen. Maar als je er dit jaar écht goed mee aan de slag wil, dan helpt het om eerst na te denken over de plek van online video in je online strategie of contentstrategie. Het is belangrijk dat je de juiste keuzes maakt voor kanalen en vormen en daarbij niet alleen rekening houdt met je doelgroep, maar ook met wat je door de inzet van online video wilt bereiken en hoe je dat uiteindelijk gaat meten.

Ga mee op reis door online videoland

Nu denk je waarschijnlijk:Maar hoe begin ik dan?’. Daar gaat De Kracht van Content je bij helpen! De komende maanden neem ik je samen met andere enthousiaste Presenter collega’s mee op reis in online video land. In een nieuwe blogserie over online video lees je alles wat je moet doen om écht goed aan de slag te gaan met online video en hoe je daarin succesvol wordt. Van strategie tot praktische uitvoering, alles komt aan bod.

Ga jij met ons mee op reis?
Tip: schrijf je nu in voor de nieuwsbrief, dan weet je zeker dat je niets mist.

Over de auteur: Pieter Vlamings

Online communicatie is constant in verandering en bij Presenter komen we veel verschillende klanten tegen die we met actuele kennis steeds in een nieuwe situatie van dienst kunnen zijn. Mijn specialisme is online marketing en Inbound Marketing welke ik inzet als Senior Online Adviseur.

Tags: video, youtube, online video, virtual reality, 360 graden video