All-rights-reserved

Welke afbeeldingen uit Google mag ik gebruiken?

“..en ik heb ook nog eventjes een afbeelding erbij gezocht.” Dat lezen webredacteuren vaak in hun inbox. De aangeleverde afbeelding komt doorgaans rechtstreeks uit Google Afbeeldingen en bevat soms zelfs nog een watermerk. Mag je deze afbeeldingen zomaar gebruiken?

Google afbeeldingen auteursrechtBij het zoeken naar beeld denken veel mensen als eerste aan Google Afbeeldingen. Lekker makkelijk: je typt in wat je wilt zien en duizenden foto’s, infographics, tekeningen en andere afbeeldingen verschijnen op het beeldscherm. Het enige wat je hoeft te doen is kiezen. Dat er zo vreselijk veel afbeeldingen verschijnen, betekent niet automatisch dat je ze ook mag gebruiken. Voor de meeste afbeeldingen moet je toestemming vragen voor gebruik. Voor die toestemming moet je vaak betalen, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Vraag je geen toestemming en gebruik je de afbeelding toch? Dan schend je het auteursrecht. Opzettelijke schending van auteursrecht is een misdrijf waar maximaal vier jaar cel op staat.

Hoe herken je een afbeelding met auteursrecht?

Je kan niet zomaar zien of op een afbeelding auteursrecht rust. Het is namelijk niet verplicht om dit expliciet bij het werk te melden. De termen ‘All rights reserved’, copyright, de afkorting copr of symbool © zijn dus niet nodig. Alle afbeeldingen zijn automatisch beschermd. Het auteursrecht vervalt wanneer de eigenaar expliciet afstand doet van deze rechten. Auteursrecht geldt niet tot in de lengte van dagen, het recht op een werk vervalt 70 jaar ná het overlijden van de maker (de telling start op 1 januari volgend op het overlijden).

Welke afbeeldingen mag je zonder problemen gebruiken?

Afbeeldingen kopen
Als je zeker wilt weten dat je geen problemen krijgt met auteursrecht kies je er voor om te betalen voor het gebruik van een foto. Afbeeldingen kopen kan onder andere bij Getty Images, De Nationale beeldbank, iStockphoto, en Shutterstock.

Gratis rechtenvrije afbeeldingen
Toch zijn er genoeg sites die afbeeldingen aanbieden die je gewoon gratis kunt gebruiken. Pepermunt.net zet de meest bruikbare voor je op een rij. Zelf gebruik ik de Belgische zoekmachine gratisfotodownloaden.be graag. Heb je een WordPress-site? Gebruik dan de handige plugin “Photodropper”.

Google Afbeeldingen
Heb je weinig zin om alle (gratis) beeldbanken af te struinen en gebruik je toch liever Google Images? Dat kan. Zorg wel dat je instellingen goed staan. Ga naar “geavanceerd zoeken naar afbeeldingen” en gebruik het filter “gebruiksrechten”. Houd in je achterhoofd dat Google niet garandeert dat de gevonden afbeeldingen daadwerkelijk rechtenvrij zijn.

Waar je ook afbeeldingen downloadt, blijf zelf opletten en controleer voor gebruik de voorwaarden in de licentie.

Het hele internet beschermd

Hoewel deze blog specifiek gaat over de afbeeldingen is het belangrijk te melden dat ook teksten, video’s, muziek etc. vallen onder het auteursrecht. Alles wat je vindt op internet wordt hierdoor beschermd, zelfs wanneer het er niet expliciet bij staat. Weet je niet zeker of iets wat jij wilt gebruiken wordt beschermd? Hanteer dan deze eenvoudige regel: het is verboden om iets te kopiëren tenzij er expliciet toestemming wordt gegeven. Overheidspublicaties zijn rechtenvrij. Dit geldt voor onbewerkte wetten, besluiten, verordeningen en kamerstukken, maar ook onbewerkte rechterlijke uitspraken.

Lees meer

Wil je meer weten over het optimaliseren van afbeeldingen voor Google Afbeeldingen? Lees dan het blog van David Hulshuis:  “Afbeeldingen optimaliseren: 6 seo tips”. Ben je geinteresseerd in de meerwaarde van afbeeldingen naast je geschreven content? Lees dan het blog van Astrid Herngreen over het versterken van je boodschap met visuele content. Meer informatie over auteursrechten vind je op de site van Ius Mentis.

 

Over de auteur: Odette van den Berg

Na het afronden van mijn studie communicatie en journalistiek heb ik gewerkt als online specialist. De voor journalistiek essentiële karaktereigenschappen nieuwsgierigheid en leergierigheid gebruikte ik in mijn werk.

Tags: afbeeldingen, visuele content, google images, auteursrecht, google afbeeldingen0 reacties op dit artikel
 • David Hulshuis zegt:

  Ook op Flickr zijn veel foto’s te vinden. Als je bij Advanced Search aanvinkt dat je alleen wilt zoeken in foto’s met de Creative Commons licentie die bovendien commerciëel gebruikt mogen worden ben je ook een eind: http://www.flickr.com/search/advanced/?q=test Let wel op, soms moet je wel de auteur vermelden (bijvoorbeeld in een onderschrift of title-tag).

 • Jorik van der Hoek zegt:

  Ik meen me te herinneren uit een college over auteursrecht dat je auteursrechtelijk beschermde afbeeldingen wel zonder toestemming mag gebruiken in een recensie/onderzoek of iets van gelijkstrekking. Dit zou dan vallen onder het citaatrecht of ‘minimis’-gebruik. Denk bijvoorbeeld aan een still uit een film die je bespreekt. Ben benieuwd of dit klopt – want ik doe het al jaren 😉

 • Odette van den Berg zegt:

  Hoi Jorik, nu komen we op een moeilijk gebied. In de wet is geregeld dat je een zogeheten “thuiskopie” mag hebben zonder daar voor te betalen.

  In deze regeling staat onder andere “de kopie moet voor eigen oefening, studie of gebruik bestemd zijn.”

  Zo mag je dus wel een foto met auteursrecht gebruiken als achtergrond op je bureaublad zonder te betalen (eigen gebruik).

  Een scriptie/werkstuk valt in principe onder “studie” of “eigen oefening” maar er zitten volgens mij wel restricties aan. Als jij je werkstuk boordevol afbeeldingen om de boel op te leuken in de openbaarheid brengt (bijvoorbeeld door een kopie achter te laten bij het bedrijf waarvoor je onderzoek deed of een kopie in de universiteitsbibliotheek), is het géén eigen gebruik meer en valt het volgens mij niet meer onder genoemde wet. Je mag volgens mij wel een beoordelaar er naar laten kijken, zolang jij maar weer het origineel terugkrijgt (en dat krijg je meestal niet omdat de onderwijsinstelling vaak een kopie houdt voor de inspectie). Ik zou dus redeneren dat je geen afbeeldingen waarop auteursrecht zit mag gebruiken in een scriptie of werkstuk omn deze op te vrolijken zonder toestemming van de eigenaar.

  Als ik lees over “citaatrecht” gaat het erom dat je delen van teksten of afbeeldingen mag gebruiken.

  Ik hoor het echter graag als ik het mis heb.

  • Jorik van der Hoek zegt:

   Ja, volgens mij mag het juist sowieso wel (ook bij complete afbeeldingen), mits het gerechtvaardigd is door het doel van je werk. Ik kwam dit artikel tegen, dat specifiek daar over gaat: http://www.iusmentis.com/auteursrecht/citeren/beeldcitaat/

 • Stienlet zegt:

  Is dit ook geldig in België? Want het wetsartikel komt uit Nederland…

 • Snoopy zegt:

  Misschien een domme vraag maar zelf een afbeelding maken die gebaseerd is op een stockafbeelding met de bedoeling deze in de openbaarheid te brengen is dat toegelaten?

  • Sjors zegt:

   Beste snoopy, als je de foto zelf maakt dan mag dat gewoon. Een Stockafbeelding waar je niet voor betaald hebt bewerken in Photoshop mag echter niet.

 • Jochem zegt:

  Ik heb een vraag, ik gebruik voor mijn eigen site vaak een afbeelding van een ‘Dutch flag Wallpaper’ bij de site waar ik hem van heb staat zelfs ‘download’. betekend dit ook dat ik hem ook kan gebruiken voor wat ik wil? V

  Verder is het toch toch haast niet mogelijk wanneer ik een afbeelding volledig bewerk waarbij die afbeelding haast niet meer te zien is, om die terug te vinden voor de wettige eigenaar?

  Verder moet ik eerlijk zeggen dat ik het vaak kinderachtig gedrag vind.

  • Hugo Louter zegt:

   Hallo Jochem, de eigenaar van een afbeelding heeft daar automatisch het auteursrecht op. Staat niet uitdrukkelijk aangegeven dat je een afbeelding commercieel mag gebruiken? Dan ben je in overtreding wanneer je dat wel doet. Bewerken of niet maakt geen verschil.

 • Waak advocaat zegt:

  Het is inderdaad zo dat veel mensen als eerste aan Google afbeeldingen denken bij het zoeken naar een afbeelding, dat gaat helaas niet i.v.m auteursrechten, maar gelukkig zijn er websites waaruit je zonder problemen gratis afbeeldingen kan kopieren.

  Gr.
  Bjorn

 • Claas zegt:

  Vraagje, ik heb een collage gemaakt met zeker 30 afbeeldingen van verschillende gitaristen en bands voor prive aan de muur. De afbeeldingen zijn dus erg klein en ik kan de fotograven of eigenaren van de afbeeldingen van de artiesten nergens terugvinden.. ik weet dat ik ze niet zomaar extra kan bedrukken en verhandelen.. de bands bestaan niet meer en bijna alle gitaristen zijn dood.. betekent dit dat het zowiezo een absolute no-go is? Wat kan ik doen? Groeten Claas