Penguin van Google steeds agressiever tegen spammy links

Penguin, de Google update die SEO spam moet terugdringen, wordt steeds strenger. De zoekgigant maakt het moeilijker en moeilijker te scoren met spammy links. Iedere webredacteur, webmaster of contentmanager doet er verstandig aan de inkomende links te controleren. Want voor je het weet, heb je Googles Penguin achter je aan.

Niet veilig voor Penguin

Percentage spammy links gedaald door PenguinPortent, een Amerikaans internetmarketingbureau, heeft onderzoek gedaan naar het tolerantieniveau van Google. Bij de lancering van de Penguin update (april 2012) kregen sites straf als 80% van de inkomende links van twijfelachtige aard was. In juni al was dat 65% en in oktober zelfs 50%. Maar al vanaf 40% lopen sites het gevaar een tik op de vinger te krijgen. Waar Google uiteindelijk op uitkomt, is niet bekend. 25%? Ben je vooralsnog buiten schot gebleven, wil dat dus niet zeggen dat je in de toekomst ook veilig bent voor de Penguin!

Ga je de mist in, met opzet of door onwetendheid, dan grijpt Google in. Weg ranking, opnieuw beginnen. Dat wil je niet, want het is een lange weg terug naar de eerste pagina van de zoekresultaten.

Inkomende links checken

Om die boze Penguin voor te blijven, moet je dus de inkomende links checken. Maak eerst een mooi overzichtje van de links naar jouw site, bijvoorbeeld met de Google Webmasters Tools. En waar moet je vervolgens opletten?

  • Bestaat de verwijzende site uit duizenden links naar zeer uiteenlopende websites? Dan slaan bij Google alle alarmen op tilt. Links naar zowel viltstiftenverkopers als hypotheekadviseurs gaan niet samen.
  • Staat er een link op een blog dat nergens op focust en bovendien belabberd geschreven is? Slecht teken.
  • Komt de link van een forum of vanuit een comment zonder dat de link relevant is voor het onderwerp? Minpunten.

Samengevat: een link kan je schaden als deze niet relevant is. De lezer moet er iets aan hebben. Een link is geen SEO-trucje, maar een ondersteuning aan de lezer. Ian Lurie, CEO van Portent: “Iedere website die qua SEO zwaar leunt op links met weinig waarde komt in de problemen door volgende Penguin updates. Heb je een link die je niet door klantgerichte marketing hebt verkregen? Dan moet je die schrappen.”

Concurrenten die Penguin op je af sturen

Stel, je bent de meest voorbeeldige online professional. Daar gaan we vanuit. Dan nog bestaat de kans dat die Penguin achter je aan waggelt. Mogelijke concurrenten heb je namelijk niet in de hand. Zij kunnen spammy links naar jouw site plaatsen, waardoor je alsnog een penalty krijgt. Volgens SEOmoz valt dat risico wel mee, maar je weet het nooit. Doe gewoon regelmatig een check en je weet zeker dat je goed zit.

Spammy links schrappen

Heb je een aantal links gevonden die niet aan het ideaalplaatje voldoen? Weg ermee. Het kan je op korte termijn wel iets van de ranking kosten, maar uiteindelijk ben je veel beter uit. Krijg je een penalty voor spammy links, dan ben je veel verder van huis. Verwijder alle links waar je zelf bij kunt. Blijven er links over die je niet zelf beheert? Gebruik dan de disavow tool van Google.

Maak dus goede content

Google beloont goede content. Content die de bezoeker voorziet in zijn informatiebehoefte. Investeer dus in een goede contentstrategie. Daarmee maak je jezelf relevant voor de bezoeker.

Over de auteur: Erik van Laar

Sinds begin 2011 werk ik als webredacteur bij Presenter op het gebied van social, seo, contentmigratie en webredactie. Van tijd tot tijd blog ik over ontwikkelingen die mij hierin opvallen. Opgeleid tot journalist en een grote passie voor taal. Ik heb diverse interessante opdrachten mogen uitvoeren voor uiteenlopende klanten. Nonprofit: Rijkswaterstaat, Gemeente Den Haag. Profit: BAM, E.ON, OHRA, SNS Bank.

Tags: zoekmachineoptimalisatie, Google Disavow Tool, spammy links



0 reacties op dit artikel