Werken aan een vriendelijker internet. Een podcast met Marrije Schaake

Een paar weken geleden sprak ik met Marrije Schaake in haar kantoor in hartje Utrecht. Ze richt zich met haar bureau Eend op het menselijker maken van het internet in de publieke sector. Haar startpunt is niet de techniek of het ontwerp, maar de behoefte van bezoekers of gebruikers van een website.

Technische barrières, barrières in de contentstructuur of de manier waarop processen zijn ingericht: Eend maakt het web beter en vriendelijker. Genoeg reden om met Marrije te praten over haar werk.

Beluister mijn gesprek met Marrije Schaake

Tip voor contentteams

Marrije Schaake podcast contentspecialisten

Foto: Robert Jan Verkade

Wat vindt Marrije onontbeerlijk voor contentteams? Zonder te aarzelen wijst ze erop hoe belangrijk het is om echte gebruikers aan het werk te zien. Gewoon beginnen, bijvoorbeeld door iedere paar weken een uur te kijken wat mensen doen met jouw informatie. Kijken naar mensen. Met mensen praten die jouw content aan het gebruiken zijn. Naast iemand gaan zitten en doorvragen: heb je hier iets aan? Heeft dit jouw vragen beantwoord? Waarom lees je dit? Dat is noodzakelijk voor ontwerpers, maar ook heel belangrijk voor contentteams.

Links uit deze podcast

Abonneer je op de podcast Contentspecialisten

Wil je geen aflevering van ‘Contentspecialisten’ missen? Abonneer je via iTunes, Spotify of Stitcher:

Abonneer je via iTunes Abonneer je via Spotify Abonneer je via Stitcher

 

Over de auteur: Hugo Louter

Als online adviseur bij Presenter help ik organisaties die behoefte hebben aan een website die hen dichterbij hun doelstellingen brengt. Gebruiksvriendelijkheid, toegankelijkheid en leesbaarheid staan voor mij bovenaan. Ik doe analyses, geef advies en werk mee als contentmanager of inbound marketeer. Als trainer heb ik al honderden vakgenoten geholpen zich te verbeteren in contentstrategie, zoekmachineoptimalisatie en schrijven voor het web.

Tags: interaction design, Contentstrategie, design, ux, interactieontwerp, content design, UX-writing, UX design, marrije schaake