Crash course Visual Design voor contentspecialisten: welk programma gebruik je waarvoor?

Je moet ‘iets’ met ‘een’ visual. Je hebt weleens Photoshop geopend en contrasten van afbeeldingen aanpassen lukt ook wel. Maar daar houdt het wel op. Daarom deze crash course zodat je content en visuals perfect op elkaar aansluiten!

Welke programma’s voor wat?

Ten eerste: vraag in je organisatie of ze officiële Adobepakketten hebben. Zo ja, gebruik deze dan. Zo niet, dan heb je (o.a.) de volgende alternatieven:

  1. Adobe Illustrator = Inkscape
  2. Adobe Photoshop = Gimp
  3. Adobe InDesign = Scribus

De volgende vraag is: wat doe je met welk programma? Hier heb je 9 coole afbeeldingen die laten zien wat het verschil is. Om het juiste programma te kiezen moet je rekening houden met 3 dingen:

  1. Ontwerp ik voor print of scherm?
  2. Gebruik ik vectors of rasters (grid)?
  3. Ligt de nadruk op tekst of beeldmateriaal?

Visual Design in Illustrator

De naam zegt het al, dit is een tekenprogramma. Elementen in afbeeldingen, logo’s, visitekaartjes, posters, ‘plaatjes’, en met name alles voor print doe je bij voorkeur in Illustrator.

Illustrator werkt op basis van vectoren. Wat?

Visual Design voor contentspecialisten

Bron: RedNex

Dit zijn lijnen die je kunt buigen, omvormen en vergroten, heel handig voor logodesign. Wat ook typerend is voor vector-images, is dat ze niet wazig worden wanneer je ze vergroot. Dat is wel het geval met een grid-afbeelding, omdat iedere pixel vastzit aan een cel. Als je het canvas/de cellen vergroot door ze op te rekken, wordt de afbeelding dus ook ‘uitgerekt’. Hoe dat precies werkt lees je hier.

Kijk naar de afbeelding hieronder. Als je dit met de hand zou tekenen (probeer het maar) merk je dat je vanuit je pols ronde, misschien wat zwierige bewegingen maakt om de bollingen van de vingers, hand en het logo als geheel te creëren. Die lijnen die je tekent: dat zijn vectoren! En net als op papier wil je ook in Illustrator dat je de lijnen groter, kleiner, ronder, platter, dikker of dunner kunt maken.

Visual Design in Photoshop

Daargelaten dat het programma veel meer kan dan alleen foto’s bewerken, is dit in de kern waar het om gaat. Photoshop is ideaal als  je een foto wilt bewerken, online afbeeldingen zoals banners of sociale media-afbeeldingen wilt maken of een mock-up voor een pagina of site. Niet gebruiken als je een logo wilt maken of aan de slag gaat met (veel) tekst of typografie.

 

Visual Design voor contentspecialisten

Photoshop wordt vaak gecombineerd met Illustrator. Bron: Smashing Magazine

In tegenstelling tot vectoren werkt Photoshop op basis van een ‘grid’, of raster. Een raster is bedoeld om te werken met pixels, deze deel je in in gestructureerde groepen van pixels. Pixels zijn het kleinste definieerbare element van een afbeelding dat getoond wordt op een scherm. Omdat een pixel een proefmonster (klein stukje/sample) is van de afbeeldingen, geldt dat een hoger aantal pixels (stukjes) leidt tot een scherpere afbeelding. Met een raster houd je dus grip op je pixels.

Visual Design in InDesign

Zeker als contentspecialist/copywriter/communicatieadviseur wil je dit programma voor visual design goed in de vingers hebben. Want heb je veel tekst? Dan gebruik je InDesign.

Adobe heeft dit programma in principe ontworpen voor uitgevers. Flyers, boeken, tijdschriften, kranten en alle aanverwanten: allemaal worden ze gemaakt met InDesign. Behalve de tekst an sich, is InDesign ook geschikt voor documenten met grote hoeveelheden pagina’s.

Bovendien loopt een bestand van 300 pagina’s in Illustrator niet zo soepel als in InDesign. Dat geldt voor zowel print- als digitale bestanden. Ook het managen van je pagina’s, zoals voetnoten, paginanummers en meer is InDesign eenvoudiger.

Tot slot is het bij Photoshop zo dat alle elementen in een bestand in één bestand worden opgeslagen. Omdat de pagina’s hoog kunnen oplopen in InDesign, linkt InDesign alle element vanuit andere bestanden naar het InDesign-bestand. Daardoor wordt de bestandsgrootte flink gereduceerd.

Ben je visueel ingesteld?

Meer een kijker dan lezer? Een visueel overzicht van wanneer je wat gebruikt staat op Skillzme. Toch meer van de tekst? Ook daarmee kun je beeldend werken. Succes!

Over de auteur: Ludwine Dekker

Met een achtergrond in Digital Humanities kijk ik met een kritische blik naar digitalisering en online content. Door de steeds meer samensmeltende on- en offline wereld, ben ik er van overtuigd dat een goede contentstrategie cruciaal is voor organisaties in het digitale tijdperk. Ik geloof daarbij dat het doordacht managen en structureren van content buiten én binnen het bedrijf doorslaggevend is. Het sturen op de juiste balans tussen content, technologie en design is dan ook iets waar ik veel energie uit haal.

Tags: InDesign, beginners, photoshop, visueel design, Illustrator