Vijf dingen die bloggers kunnen leren van columnisten

Columns schrijven en bloggen, is dat oude appels met nieuwe peren vergelijken? Helemaal niet! Bloggers kunnen zelfs veel leren van columnisten. Deze vijf column-trucjes zijn goed toe te passen op blogs en slijpen je blog nog scherper.

Pakkende blogs schrijven waarmee je de zichtbaarheid bij je doelgroep vergroot? Of juist hulp nodig bij het opzetten van een goedlopende blog? Bekijk onze blog diensten.

Vier jaar lang heb ik columns geschreven voor een plaatselijke krant. Ze verschenen op de jongerenpagina, waarop allerlei geinige informatie voor jongeren stond. Plus een leuk stripje. Huh, columns schrijven voor een krantje dat anderhalve man en een paardenkop (oplage: 9.100) leest? Ik deed het toch en wel om de volgende reden: columns schrijven is een vak apart. Want aan schrijven voor een krant zitten meer haken en ogen dan aan bloggen. Columns schrijven dwingt je om na te denken: wat is de doelgroep van de krant? hoe zorg ik ervoor dat ik binnen het maximaal aantal woorden blijf? hoe maak ik mijn verhaal zo leesbaar mogelijk?

Bloggers: columnisten op het web

Als ik een blog schrijf, stel ik voor het merendeel dezelfde vragen als bij het schrijven van een column. Bloggen lijkt eigenlijk heel erg op een column schrijven voor internet, maar dan met iets meer ademruimte. Dat betekent niet dat bloggers niets meer van de oude kunst der column schrijven kunnen leren. Deze vijf trucs helpen je om je blogs extra scherp te maken.

1. Blijf dicht bij jezelf

Columnisten schrijven vaak over iets dat henzelf is overkomen of geven hun mening over iets. Ook als blogger kun je dicht bij jezelf blijven. Schrijf over iets dat je gezien, gelezen, gebruikt of meegemaakt hebt. Dat heeft grote voordelen: je maakt een onderwerp kiezen makkelijker voor jezelf en je lezer kan zich goed verplaatsen in jouw beleving. Herkenbaar!

2. Liefde op het eerste gezicht: pak je lezer

Wat is het eerste dat je opvalt als je een krant in je handen hebt? Juist, de koppen van de artikelen! De titel van je column moet je lezer grijpen, zodat ze in je verhaal gezogen worden. Daarbij helpt de pakkende eerste zin ook erg mee.

Blogs kunnen ook een prikkelende titel en lead gebruiken. Begin met iets (schijnbaar) controversieels, gebruik de actualiteit of gooi er een onverwachte twist in. Maar denk eraan, overdrijven is ook een vak. Clickbait wordt steeds minder gewaardeerd. En het is belangrijk dat de titel nog steeds laat zien waar je blog over gaat. Je wilt wel dat je gevonden kan worden.

3. Geen epische epistels, get to the point

Als je een column schrijft voor in een krant, heb je te maken met beperkte ruimte. Je column mag zo lang zijn als het kader op de pagina waarop je column komt te staan. Een 21st Century Edition van Oorlog en Vrede wordt niet gewaardeerd. Keihard zijn ze daar bij de uitgeverijen. Daarom is het van belang snel tot de kern van je boodschap te komen.

Bloggers kunnen prima van deze beperking leren. Als je jezelf een woordenlimiet instelt, word je gedwongen sneller tot je punt te komen. Je lezer hoeft zich niet twee alinea’s lang af te vragen waar je verhaal heen gaat. Neemt je verhaal toch Ulysses-achtige proporties aan? Dan moet je hard zijn als een uitgever: kill your darlings! Schrap tot je tot de essentie van je verhaal komt. Denk aan de sobere zinnen in De oude man en de zee van Hemingway.

4. Leesbaarheid voorop met korte zinnen

Columns heten zo, omdat ze vroeger een kolom in een krant besloegen. Tegenwoordig hebben kranten een veel dynamischer layout dan vroeger (godzijdank), maar het principe van de column staat nog steeds. Je hebt een beperkte breedte waarin de zinnen worden afgedrukt. Het is makkelijk om de draad kwijt te raken als een zin vijf regels beslaat.

Voor blogs kan hetzelfde gelden: responsive websites passen de tekst aan aan de grootte van het beeldscherm. Jouw blog kan op smartphones worden gelezen; de breedte van de tekst wordt dus aangepast. Lange zinnen lezen op een smartphone is erg vervelend voor je lezer. Met korte zinnen voorkom je dat hij vroegtijdig afhaakt.

5. Rond schrijven

Heb je moeite een einde te breien aan je blog? Dan is er een handig trucje dat columnisten vaak gebruiken: de column rond maken. Dat betekent dat je de laatste zin van je stuk aansluit op de eerste zin van je stuk. Dan geef je de lezer een gevoel van afsluiting, van compleetheid. De cirkel is rond. Een voorbeeld heb ik gehaald uit een column van mezelf. Aan het begin van de column staat de volgende zin: “‘Kamperen is geen vakantie,’ hoor ik mijn ouders nog zeggen.” De column sluit af met “Mijn ouders hebben maar half gelijk.” Pas je dit principe toe op je blog, dan mag je de regel best wat ruimer nemen en terughalen naar de eerste alinea in plaats van alleen de eerste zin. Zo houd je je blog op het scherpst van de snede.

Over de auteur: Ariënne de Vreugd

Aan een website moet alles kloppen: vormgeving, usability en natuurlijk content. Als online contentspecialist bij Presenter zorg ik ervoor dat content tot in de puntjes verzorgd is: kort, bondig, correct en duidelijk voor de lezer.

Tags: schrijven, bloggen, column