SEO in WordPress: probeer Yoast

Content op je persoonlijke of kleine bedrijfsblog goed vindbaar krijgen (en houden), kan nog een hele opgave zijn. Het is moeilijk concurreren tegen de grotere spelers, zeker nu zoekmachineoptimalisatie een steeds integraler onderdeel begint te worden van online strategieën wereldwijd. De Nederlandse ontwikkelaar Joost de Valk – beter bekend onder het alter ego Yoast – biedt voor deze doelgroep een helpende hand met zijn laagdrempelige en toch zeer uitgebreide SEO plugin voor WordPress-gebruikers.

Stap voor stap optimaal vindbare content

De gratis plugin – die vooral gericht is op de optimalisatie van blogposts – wordt als volgt aangeprezen op de begeleidende site:

“WordPress SEO is the most complete WordPress SEO plugin that exists today for WordPress.org users. It incorporates everything from a snippet preview and page analysis functionality that helps you optimize your pages content, images titles, meta descriptions and more to XML sitemaps, and loads of optimization options in between.”

De belangrijkste functionaliteit van de plugin is dat hij feitelijk een analyse van je blogpost maakt aan de hand van een gekozen focus keyword. Als je die hebt ingevoerd (en de post hebt opgeslagen), draait er een beknopt overzichtelijk rapport uit met de belangrijkste verbeterpunten.

Onder de tab ‘General’ kun je de belangrijkste metagegevens van je pagina controleren en indien gewenst aanpassen. De Snippet Preview laat je vervolgens precies zien hoe je paginasnippet er in Google uit komt te zien. Onder ‘Page Analysis’ krijg je vervolgens tips te lezen. Bijvoorbeeld dat de dichtheid van het zoekwoord in de tekst procentueel te laag ligt of dat de alt-teksten van de afbeeldingen niet (correct) zijn ingevuld. Een vrolijk stoplichticoontje bovenaan je pagina vertelt je vervolgens in hoeverre je pagina volgens de plugin SEO-proof is.

Naast deze basisfunctionaliteit biedt de plugin veel extra mogelijkheden – van de configuratie van je Robots Meta tot de instelling van efficiënte Breadcrumbs & XML Sitemaps. De heldere opzet en duidelijke handreikingen van de plugin maken hem hiermee geschikt voor zowel beginnende gebruikers als gevorderde SEO-goeroe’s.

De beste content is goed geschreven content

Zoals bij zoveel geautomatiseerde tools blijft het de moeite om de voorgestelde wijzigingen kritisch te bekijken vanuit je rol als webredacteur of contentmanager. Een zoekwoord vooraan plaatsen in de meta description, eerste alinea of titel kan dan nog zo gewaardeerd worden door zoekmachines, maar kan ook nadelig werken voor de leesbaarheid en daarmee gebruiksvriendelijkheid van de content. En dat is iets wat in mijn optiek altijd voorrang heeft: goed geschreven content wordt vaak vanzelf ook goed vindbare content; een kernwaarde van onder meer Google zelf.

Het lijkt wellicht een open deur, maar het is onder bedrijven een verrassend veelgemaakte fout om overoptimalisatie te verkiezen boven de gebruiksvriendelijkheid van de content. Zorg er dus voor dat je de adviezen van – absoluut nuttige – tools zoals de plugin van Yoast gebruikt als aanvulling op je eigen inzichten, en nooit als leidende factor.

 

Meer lezen over handige plugins voor WordPress:

Edit Flow: WordPress plugin voor webredacties

Regelmatig content plaatsen is een uitdaging, of je nu in je eentje blogt of met een team aan de slag gaat. Met een team van bloggers komt er echter ook een stuk coördinatie aan te pas: wie plaatst wanneer nieuwe content? Redacties van websites die WordPress als contentmanagementsysteem hebben kunnen gebruik maken van de plugin ‘Edit Flow’.

Bekijk de voordelen van Edit Flow.

Over de auteur: Jorik van der Hoek

Schrijven doe ik al bijna net zo lang als lezen. Vanaf de basisschool schreef ik al voor het schoolkrantje, en tijdens mijn opleiding kwam er ook een fascinatie voor digitale media bij. Bij online communicatie probeer ik altijd naar het totaalplaatje te kijken, zowel qua content (sluit deze blogpost aan bij onze overkoepelende marketingcampagne?) als qua werkwijze (is het SEO-proof maken van duizenden pagina’s de winst in visits waard?).

Tags: zoekmachineoptimalisatie, plugin, Wordpress, Yoast